De moestuin in februari

pastinaak.jpg

Februari is niet alleen de maand van de liefde, maar ook de maand van verschillende jarigen in de familie. Veel etentjes en dus iets minder tijd om in de tuin te prutsen, maar dat houdt me niet tegen om toch al enkele gewassen te zaaien en de voorbereiding van de moestuinbedden af te werken.

De blad-, kool-, bonen- en aardappelperken zijn intussen klaar om uit de startblokken te schieten. Ik heb het onkruid verwijderd, gespit en de grond verbeterd met compost, kalium en koeienmest. Voor in het bonenperk heb ik eind januari extra klimrekjes gemaakt van telkens 1 meter breed bestaande uit 2 bamboestokken van 1,50 meter aan beide uiteinden van kippengaas van 1,20 meter geregen. Je kan eventueel een extra bamboestok horizontaal aan de bovenkant door het uiteinde van de draad rijgen voor een steviger geheel. De onderste 30cm kan dan in de grond geklopt worden en is een prima klimrek voor mijn doperwten en peultjes. Per vierkante meter zet ik zo 4 klimrekjes opgeleide afstand van elkaar. Eens de rekjes op hun plaats staan, zaai ik begin februari de doperwten varieteit blauwschokkers (2 m2) en de sluimererwten (1 m2) aan weerszijden van de draad.

Ik zaai de eerste week van februari op het kolenveld al wat radijzenmengeling van rode, witte en gele radijzen door een beetje zaad gewoon in het rond te strooien op de daarvoor bestemde vierkante meter. Ik zaai ook al gele wortels op rijtjes, mooi tussen de rijtjes rode ajuin in het wortelbed (1 m2), in de hoop dat ik dan dit seizoen twee keer wortels ga kunnen zaaien op dezelfde plek. Voor spinazie is het eigenlijk nog een maand te vroeg, maar ik ben erg enthousiast opgegaan in mijn voorteelt, hoofdteelt, nateelt combinaties en probeer het daarom toch al in februari op enkele voorteelt-bedden (bladperk 2m2, bonenperk 2m2, wortelperk 2m2). Ik heb zaden genoeg om het in maart nogmaals te proberen, moest het mislukken.

Van zodra mijn wortels gezaaid zijn, vraag ik aan mijn man om de elektriciteitsbuizen die gaan dienen als bogen voor mijn gaastunnels met een slijpschijf op maat te snijden. Ik voorzie 4 bogen per perk van 3 vierkante meter. Ik plaats de buizen meteen in mijn wortelperk en span er het gaas over. Ik fixeer het gaas op de buizen met gewone wasknijpers en de uiteinden gaan met een soort ijzeren piquet in de grond. Zo krijgen wortelvliegen en witte vliegen dit jaar hopelijk geen kans! Ook voor de kolenperken heb ik dit jaar dergelijke tunnels voorzien, om koolwitjes, hun rupsen en koolvliegen te bannen. De buizen zijn reeds geplaatst en zodra er kolen gezaaid worden plaats ik het net erover. Voor het aardbeienperk heb ik gaas met grotere mazen voorzien om te vermijden dat de vogels binnenkort met mijn aardbeien gaan lopen. Februari is een goede maand om die bogen ook alvast te plaatsen. Je kan hier eventueel nu al doorzichtige plastiek over doen, zodat het werkt als een tunnelkasje en de plastiek later bij betere temperaturen vervangen door het net.

In het wortelperk van vorig jaar staan nog pastinaken, snijbieten, schorseneren en daslook. Ik wacht tot de daslook terug uitschiet om hem te verplanten naar het plekje in het wortelperk van 2017, waar ik in het najaar van vorig jaar daslook heb gezaaid. De andere groenten kunnen in principe nog blijven zitten tot begin mei. Daarna heb ik deze plek nodig om mijn paprika’s, aubergines, komkommer en pompoentjes die ik binnen voorzaai in te planten (na de ijsheiligen). Halfweg februari heb ik zin in pastinaaksoep, dus rooi ik alle resterende pastinaken. De schorseneren en snijbieten laat ik nog wat langer zitten.

Wat doe ik in februari?

  • doperwten, peultjes, vroege gele wortels, radijzen, spinazie (iets te enthousiast) en zomerpostelein in volle grond zaaien
  • pastinaak oogsten
  • bedden verder klaarmaken en bemesten
  • elektriciteitsbuizen op maat snijden voor kweektunnels
  • tunnel van gaas over het wortelperk maken
  • voorgezaaide zaailingen van in januari verpotten naar een groter potje
  • de zaden van gele paprika, rode paprika, aubergines, thaise chili en artisjok  die begin deze maand geleverd zijn binnen voorzaaien
  • kalkkorrels strooien (al hoort moet dit normaal voordat je de grond bemest)
  • onkruid wieden in de kruidentuin
  • de eerste opkomende planten van het jaar ontdekken: look, bieslook, valeriaan, vrouwenmantel, rabarber, doperwten

 

tuinfeb1.jpgtuinfeb2.jpg

zadenfebruari.jpg

 

zaaibakpeperpaprikafrb.jpg

zaaibakartisjok.jpg

rabarberfeb.jpg

bieslookfeb.jpg

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s