Cakesmash taartrecept

taartversierdaardbeien.jpg

Naar aanleiding van de eerste verjaardag van onze Mini (oh my god, stop de tijd!), willen we haar graag nog een keer voor de lens van een professionele fotograaf. De cakesmash formule spreekt ons wel aan en houdt in dat er foto’s gemaakt worden van het knoeien met en eten van een verjaardagstaart in schattige outfit en een feestelijk decor. Vervolgens gaat het kind in een beeldschoon badkuipje en schiet men foto’s met badschuim. Bij het boeken van de shoot vroeg ik in lijn met de Rapley-methode naar een suikervrij taart. Er wordt meestal een kingsize, versierde cupcake in het kleurenpallet van het decor gebruikt voor deze fotoshoot. Zo’n cupcake bestaat uit vanille cake, rolfondant en artificieel gekleurde crème-au-beurre. Het is volgens de bakker waarmee onze fotograaf samenwerkt onmogelijk om zo’n taart volledig zonder suiker te maken. Ik moet dus zelf op zoek naar een verantwoord alternatief…

Het idee van de cupcake heb ik al snel losgelaten omdat zo grote papieren wrappers niet bestaan en je dus afhankelijk bent van suikerpasta om de zijkanten mooi af te werken. Bovendien blijkt het niet evident te zijn om een suikervrije topping te vinden die stevig genoeg is om de avond voorafgaand aan de fotoshoot mooie rozen mee te spuiten. Dan dacht ik aan een taart met Griekse yoghurt of platte kaas en ging op zoek naar recepten die ik naar mijn hand kan zetten. Ik wil een cakelaag van bananenbrood, een pastelroze taart op natuurlijke wijze gekleurd, alles uiteraard suiker- en zoutvrij, een stevige kaaslaag zonder gelatine en een taart van twee of drie verdiepen. Zoek! Het recept dat het dichtste in de buurt komt van mijn “eisen” is deze aardbeienkwarktaart en zal als basis voor mijn dochter haar taart dienen.

Ingrediënten

Bodem van bananenbrood

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 150 gram amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 afgestreken tl kaneel
  • 40 gram geraspte kokos
  • boter om in te vetten

Laag aardbeienkwark

  • 2 gram agar-agar
  • 200 ml verse room (voor slagroom)
  • 500 gram volle kwark
  • 600 gram diepvriesaardbeien

Afwerking

  • bakje verse aardbeien
  • 150 ml verse room voor slagroom
  • spuitzak
  • groot gekarteld spuitkopje

bakvormen.jpg

Start met het maken van het bananenbrood. Dit recept heb ik grotendeels overgenomen van deze website, mits lichte Rapley-proof aanpassingen. Verwarm de oven voor op 180°c. Doe de bananen en de eieren in de blender en mix tot een glad geheel. Giet over in een mengkom en voeg amandelmeel, bakpoeder en kaneel toe. Wanneer je goed gemengd hebt, kan de kokosrasp erbij.

bananenbrooddeeg.jpg

Vet je bakvormen in en vul ze tot er ongeveer 1 cm beslag in de vormen zit. Bak ongeveer 20 minuten in de oven, of tot wanneer er geen beslag of kruimels meer aan een ijzeren prikker blijven hangen en wanneer de bovenkant een mooi lichtbruin kleurtje krijgt.

bananenbroodgebakkennietuitgestoken.jpg

Ik wil een taart met drie verdiepen, dus ik koos vormen die mooi op elkaar passen. Uit de grootste bakvorm steek ik twee kleinere vormen uit die nadien vanboven gaan komen. De overschot van het bananenbrood kan je in porties verdelen en invriezen voor later gebruik.

bananenbrooduitgestoken.jpg

Nu starten we met de aardbeienkwarklaag. Klop 200 ml slagroom stijf tot yoghurtdikte. slagroomkloppen.jpg

aardbeien.jpg

Doe ondertussen de diepvriesaardbeien in een kookpot en breng aan de kook. Haal de staafmixer goed door de aardbeien zodat er geen brokjes meer in zitten. Schep enkele lepels sap in een klein kommetje en meng hier de agaragar in. Wanneer het goed opgelost is, voeg je de agaragar toe aan de kookpot met de rest van de aardbeien en meng met een garde. Laat 2 minuten goed doorkoken, om de werking van de agaragar te activeren. Haal van het vuur af en voeg de kwark toe. Meng door elkaar. Doe het mengsel vervolgens bij de slagroom en spatel voorzichtig onder elkaar.

aardbeienmoesmetkwark.jpg

aardbeienkwarkslagroom.jpg

Giet telkens een laag aardbeienkwark van gelijke dikte bovenop het bananenbrood in de uitsteekvormen en de bakvorm. Ik heb met een steel van een vork gemeten of de laag in elke vorm even dik is. Zet de vormen minstens 3 uur in de koelkast, om op te stijven.

uitsteekvormgevuld.jpg

Klop de slagroom die bedoeld is voor de garnering stijf en doe in de spuitzak met gekartelde kop. Snij de kontjes af van de aardbeien (net zoveel als het aantal toefjes slagroom die je gaat maken). Haal dan taartlagen uit de frigo, verwijder de vormen en stapel op elkaar. Let op dat je geen vingers plaatst op de aardbeienlaag, want dit laat zichtbare putjes achter. Ik heb gewacht tot de dag nadien, om de taartlagen uit hun vormen te verwijderen, omdat het zo ook zou gebeuren wanneer we hem voor de fotoshoot gaan maken. Eens geassembleerd blijft de taart ongekoeld nog 1 uur mooi in vorm, dus het is een kwestie van last minute afwerken.

taartslagroom.jpg

Spuit de toefjes slagroom en versier elk toefje met een poepje aardbei. En klaar! 🙂

taartversierdaardbeien.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s