Witloof uit eigen kelder

 

zakwortels.jpg

In de late herfst en winter kan je niet meer veel groenten kweken zonder serre, maar de kriebels van het moestuinieren blijven natuurlijk wel aanwezig. Meestal lossen mensen dat op door zich te concentreren op hun zaaiplan van het jaar nadien en nieuwe zaden uit te kiezen, maar mijn plan is natuurlijk al weken klaar. Daarom stort ik mij op een nieuw project: eigen witloof oogsten. Het is mijn eerste poging, die ik hier met jullie zal delen.

Witloofwortels kan je zelf opkweken, maar dat heb ik nu niet gedaan. Dat staat volgend jaar op het programma. Ik tikte viavia 50 witloofwortels op de kop die al klaar zijn voor gebruik. Per wortel kan je 1 stammetje witloof laten groeien. Ik ben de enige in ons gezin die witloof lust, dus 50 wortels zullen wel voldoende zijn voor de hele winter.

wortelsingezoomd.jpg

Naast witloofwortels, heb je ook compost of potgrond en twee bloempotten of emmers nodig. Ik heb mijn tomatenpotten van Elho hergebruikt en koos een middelmaat om de wortels in te planten en eentje van 1 maat groter om er nadien op te zetten.

Allereerst vul je de kleinere pot met een bodempje potgrond, compost of een mengeling van beide. Ik koos voor een ganse pot compost met 1 schup potgrond onderdoor gemengd.

potbodemgrond.jpg

Vervolgens schikte ik de witloofwortels er tegen elkaar in. Ik probeerde het punt waar de wortel overgaat in de blaadjes gelijk te houden met de lijn waar de pot vanboven ietsje uitzet. Op die manier staan ze allemaal even hoog.  Neem niet teveel wortels tegelijkertijd. Je kan beter bijvoorbeeld om de drie weken een nieuwe lading planten, zodat ze niet allemaal tegelijk klaar zijn.

wortelsinpot.jpg

Als je wortels allemaal klaar zitten, giet je er nog wat zand of compost op om de gaten tussen de wortels op te vullen. Het is belangrijk dat de kopjes van de wortels (de blaadjes) vrijgemaakt worden en boven het zand uit komen. Een leuk werkje voor de smodderaars onder ons! Wie van propere handen houdt, doet beter handschoenen aan.

zanderover.jpg

wortelsingegraven.jpg

Geef de wortels nog wat water, voordat je ze gaat wegzetten en afdekken.

deksel.jpg

“Witloof” is wit, omdat de nieuwe bladeren die uitschieten uit de wortels niet worden blootgesteld aan licht. Daarom moet er nog een deksel op de bloempot. Ik zet de grotere bloempot omgekeerd op de gevulde bloempot. Bij de Elho-potten zitten gaatjes aan de onderkant, dus er zou nog licht aan de wortels kunnen wanneer de ruimte waarin ze gaan groeien niet donker is. Bij ons komen ze in een donkere kelder te staan, dus is verder afdekken niet meer nodig. Kies een plek waar het koel is, maar niet vriest. Na 4 weken zijn de stammetjes oogstbaar.

kelder.jpg

Na 1 week

IMG_2001.jpg

Na 2 weken

IMG_2002.jpg

Na 3 weken

Er kan precies toch ergens licht aan mijn witloof want er zitten groene stukjes aan, dus ik leg een paar vellen papier over de gaatjes van de omgedraaide bloempot.

 

witloofw3.jpg

Na 4 weken

witlloofw4.jpg

Na 5 weken: eindelijk klaar!

witloofkweekweek5.jpg

Oogsten kan je doen door het stammetje af te snijden met een aardappelmes of door een stronkje stevig vast te pakken en rond te draaien. Op die manier breekt het witloof van de wortel af.

geoogst.jpg

Verwijder de verlepte blaadjes en spoel af onder de kraan zodat de zandkorreltjes eraf zijn.

Omdat ik geen vlees eet, maakte mijn vader ooit een vis-variant voor mij op witloof-hespenrolletjes in de oven. Héérlijk recept! Ik maak het eigenlijk altijd met gerookte zalm, maar het kan ook met gerookte heilbot. Deze versie met eigen gekekweekt witloof smaakt NOG lekkerder dan anders.

Ingrediënten

  • 3 witloofstammen per persoon
  • 1 plakje gerookte zalm of heilbot per stammetje witloof
  • 2 el boter
  • 0,5 l halfvolle melk
  • 2 el bloem
  • 1/2 groentenbouillonblokje
  • peper
  •  100 gram gemalen kaas (of meer indien je een grote ovenschaal hebt)

Maak een kruisvormige insnijding aan de onderkant van het witloof, zodat het hart sneller gaar wordt. Snij hele dikke stammen volledig in 2 en bak kort aan in een pan met boter.

witloofinpan.jpg

witloofgestoofd.jpg

Voeg water toe, zodat de witloof half onder water staat en laat gaar stoven op een zacht vuurtje. Maak ondertussen een bechamelsaus door een klontje boter te smelten in een kookpot. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je net zoveel bloem toe totdat alle boter opgezogen is. Laat de bloem gaar worden op het vuur totdat het naar koekjes begint te ruiken. Doe je dit niet, dan smaakt je saus naar bloem. Voeg melk toe aan de saus en roer goed met een garde, zodat er geen klonters achter blijven. Breng de saus al roerend aan de kook en voeg eventueel extra melk toe totdat de saus de gewenste consistentie heeft. Voeg peper en een half bouillonblokje toe als smaakmakers. Wanneer de witloof klaar is, rol je 1 schijfje vis rond elk witloofstammetje en plaats ze naast elkaar in een ovenschotel. Overgiet met de warme bechamelsaus en bedek de bovenkant met gemalen kaas. Zet de schotel 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C of op grill, totdat er een mooi licht gebruind korstje verschijnt. Smakelijk!

 

stoofschotelklaar.jpg

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s